Culinary Fest to nie tylko spontaniczne święto kuchni, ale przede wszystkim wspaniała okazja do tego, aby na nowo odkryć kulinarną mapę Wrocławia. Tym razem tematem przewodnim zostały Żywioły. Podobnie, jak w przypadku Coffee Maraton, zgłoszone menu podlega ocenie publiczności, wprowadzając tym samym ciekawy element współzawodnictwa. Każda kolejna edycja kończy się ogłoszeniem zwycięzców na najbardziej kreatywną interpretację tematu przewodniego.
Co? Żywioły. Wrocław Culinary Fest
Gdzie? Wrocław
Kiedy? 18 – 23.03.19 r.
W trójkącie
Pierwszym miejscem, które mieliśmy okazję odwiedzić przy okazji festiwalu była restauracja W trójkącie. Jest to ciekawy punkt na mapie miasta, który jest jednocześnie restauracją, kawiarnią, ale również piekarnią. Takie połączenie sprawia, że miejsce posiada swój charakterystyczny, indywidualny charakter. Na czas festiwalu szef kuchni przygotował danie składające się z łososia, puree z groszku, gratin, chipsa z sepi oraz kawioru z cytrusów. Danie na pierwszy rzut oka wygląda dość zagadkowo. Jednak od razu czuć tu jakość i dobre przyrządzenie samej ryby.. Kawior z cytrusów delikatnie przełamywał całość, odrobiną słodyczy idealnie dopełniając puree z groszku. Danie zdecydowanie dla wszystkich tych, którym znudziły się już zwykłe kanapki!
Food Think Tank
Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy była pracownia Food Think Tank. Jak na to miejsce przystało, mogliśmy doświadczyć zaskakującego połączenia smaku, sztuki oraz relaksującej atmosfery. Już u progu słyszeliśmy przyjemne dźwięki muzyki, a ceramiczne wyroby wrocławskich artystów rozmieszczone w całym lokalu doskonale podkreśliły jego charakter.
W tym wypadku festiwalowe menu to prostota, a zarazem finezja, bowiem całe danie składało się z buraka – lecz w trzech, całkowicie odmiennych formach. Wegańskie Assiette z buraka (czyli kotlet), carpaccio oraz krem wywarło na nas wręcz synestezyjne doznanie. Kosztując danie, mogliśmy dosłownie poczuć trzy różne faktury oraz wariacje smakowe. Smak kotleta dopełnił wyrazisty, nieco pikantny krem, a carpaccio przypomniało o słodkawym wyrazie buraka. Estetyka dania, jak i sam smak, to festiwalowy strzał w dziesiątkę.
Pozostałe lokale, biorące udział w festiwalu to:
Bistro 8 1/2 – włoska kuchnia w filmowym stylu