Na Dolnym Śląsku działa wielu lokalnych producentów, którzy zajmują się hodowlą, uprawą, a także robieniem przetworów. Ich produkty są dobre jakościowo, dzięki czemu trafiają do wrocławskich restauracji i knajp. Możecie je również znaleźć na targach i ekobazarach.
Poznajcie dostawców najlepszych produktów z naszego regionu.
Michał Sznajder
Jego specjalnością są kiszonki robione z produktów znajdujących się w gospodarstwie na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy. Tradycją kiszenia rodzina Sznajderów zajmuje się już od 55 lat. Wszystko bez chemicznych dodatków, konserwantów czy wybielaczy.
Sylwester i Lucyna Wańczyk
Swoje sery, jogurty i masła robią od 2007 roku. Ich gospodarstwo położone jest w Sudetach, gdzie oprócz produkcji nabiału prowadzą warsztaty serowarskie. Smakołyki z Wańczykówki dostaniecie między innymi w Szynkarni czy W kontakcie.
Arkadiusz Borowicz
Jak sam pisze, w swoich wyrobach stara się odtworzyć smak wędlin i kiełbas z dzieciństwa. W swojej firmie nie używa chemii ani konserwantów, dzięki czemu produkty mają krótki skład: mięso i przyprawy.
Krzysztof Wasiak
Razem z rodziną od wielu pokoleń zajmuje się pszczelarstwem. Jego specjalnością są miody wielokwiatowe, lipowe i akacjowe, których można spróbować W kontakcie lub w Ziarnoo. Domowa Piekarnia.
Piotr Kijanka
W gospodarstwie Eko-farma u Piotra znajdziemy nie tylko owoce i warzywa, ale również fermę drobiu. Dzięki temu, że zboża i większość roślin uprawianych przeznaczonych jest na paszę, kury są chowane w pełni ekologicznie.
Mike Whitney
Urodził się co prawda w Kalifornii, ale od 1995 roku mieszka w Polsce, gdzie z miłości do wina postanowił założyć Winnicę Adoria. W Zachowicach pod Wrocławiem produkuje Chardonnay, Pinot Noir i Rieslingi.
Henryk Nowakowski
Zajmuje się produkcją Cydru Trzebnickiego, który robiony jest według tradycyjnej receptury, dzięki czemu znajduje się na liście produktów regionalnych Dolnego Śląska. Można go dostać m.in. w lokalu Academus przy Kiełbaśniczej.