Czy wiedzieliście, że aż 98 proc. Polaków jada pieczywo, a 80 proc. z nich robi to przynajmniej raz dziennie? Nic więc dziwnego, że zależy nam na jego jakości i coraz rzadziej sięgamy po odmrażane bułki dostępne we wszystkich supermarketach. Wrocław prawdziwym chlebem stoi, a jeśli jeszcze nie byliście tego świadomi – przedstawiamy Wam najlepsze piekarnie we Wrocławiu. Teraz bez problemu znajdziecie miejsce, w którym kupicie pieczywo naprawdę dobrej jakości!

Ziarnoo

Od 2015 tworzą pyszne, pachnące i wyjątkowe wypieki. Ich najnowsza lokalizacja znajduje się tuż przy Dworcu Głównym, dlatego przed podróżą pociągiem zastanów się, czy zamiast niezdrowego fast fooda, nie lepiej zaopatrzyć się w ich przepyszne kanapki.

Piekarnia Janyszek

Piekarnia Janyszek została założona w 1987 roku, a teraz prowadzi ją syn właściciela wraz ze swoim wspólnikiem. Stary mistrz, czyli Jan Janyszek nadal pozostał w piekarni w roli mistrza i mentora młodych piekarzy. Słowa właściciela: “Prawdziwy chleb to podstawa życia” to idea, która towarzyszy im w pracy, i dzięki której kupimy tam chleb najwyższej jakości.

Kumin. Domowa Piekarnia

Kumin to piekarnia połączona z kawiarnią. Oprócz tradycyjnie wyrabianego pieczywa znajdziecie tam również słodkie wypieki z owocami, domowe ciasta, wytrawne tarty, a także cynamonki i ciastka owsiane

Piekarnia Dinette

W tym samym lokalu co restauracja, znajduje się część poświęcona Piekarni Dinette. Kupicie tam niezwykle chrupiące pieczywo i bajgle, a przy okazji możecie się również zaopatrzyć we własnoręcznie przygotowywane hummusy i pasty do kanapek.

Tandyr House

Tandyr House to piekarnia, w której znajdziecie tradycyjne gruzińskie pieczywo. Chaczapuri może być sycącą przekąską, a w Tandyr House znajdziecie je w wielu pysznych odsłonach!

Nieinna Piekarnia i Wino

Szukając miejsc na śniadanie we Wrocławiu, koniecznie powinniście zajrzeć do Nieinna Piekarnia i Wino. To niezwykle klimatyczne miejsce zlokalizowane na ulicy Więziennej, w której oprócz zjedzenia pysznych posiłków będziecie mogli również kupić wypiekane przez nich pieczywo. Ciężko przejść obok niej obojętnie, wypieki widać już z ulicy!

Piekarnia na Bema (Stefan Ząb)

Jeśli mówimy o wrocławskich piekarniach, to od razu przychodzi nam na myśl ta na placu Bema. Na pewno niejeden z was przejeżdżał lub przechodził obok gigantycznej kolejki, która często prześciga tę, ustawioną przed sąsiadującymi Polishlodami. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czy warto w niej stanąć, możemy zapewnić – WARTO.

Chleboteka

Chleboteka to nowoczesna piekarnia w samym centrum Wrocławia. To miejsce powstało z miłości do smaku i zapachu prawdziwego chleba, dlatego każdy bochenek jest wypiekany z mąki pochodzącej z małych gospodarskich młynów.

Pochlebna

Pochlebna to restauracja łącząca zdrowe jedzenie z kuchnią fusion. Jej zasadniczą częścią jest natomiast piekarnia. Wypiekany na miejscu chleby z mąki z domowego młyna kupicie w lokalu lub możecie go spróbować w serwowanych daniach.

Piekarnia Krzysztof Krajewski “Złoto Nadodrza”

Złoto Nadodrza to jedna z 4 przedwojennych piekarni zlokalizowanych w nadodrzańskich kamienicach, które kontynuują tradycje związane z wypiekaniem chleba. Ten niepowtarzalny smak, który znajdziecie np. w ich żytnim chlebie szefa lub poligonowym z dodatkiem ziemniaków, zawdzięczają klasycznym sposobom produkcji.

Charlotte Wrocław

Kieliszek szampana z rana? W tym miejscu nikogo to nie zdziwi. Delektując się chrupiącymi croissantami z własnoręcznie przygotowanymi konfiturami można poczuć w tym miejscu prawdziwego ducha Francji. Ich pieczywo jest robione na zakwasie z dzikich drożdży żyjących na skórkach winogron z upraw ekologicznych, a chleb jest ręcznie formowany i wypiekany na kamieniu pod okiem doświadczonych piekarzy.

Chcesz poznać inne ciekawe miejsca we Wrocławiu? Bądź na bieżąco!

 

 

 

 

Categories: Miejsca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *